Nøkkeltekst

Jeg har et skap fullt av nøkler, jeg er et heldig menneske. Der henger de, de fleste med en artig nøkkelring eller vedheng som skal gjøre dem kjennelig fra alle andre nøkler i skapet. Den fineste av dem alle har en bitte liten gasslampe som kan lyse akkurat som de store ordentlige. Den er til hytten.

Jeg har nøkler til hus jeg aldri har låst meg inn i. Nøkler til dører jeg ikke vet hvor er. Jeg har nøkler til steder som ikke lenger finnes. Et langt liv, så mange nøkler, til rommene, dørene, husene.

I det gamle Italia var nøkkelknippet tegn på husmorens status. Dess flere nøkler i ringen, dess mere autoritet, rikdom. Det er jo det som teller fremdeles, er det ikke, hvor mange nøkler en rår over? Så jeg er et privilegert menneske. Tilfeldig født, oppdratt og integrert, på den rette siden av ekvator. Et land med en uutsagt mengde av dører, rom, hus, kister og skrin. Og noen av oss har nøkler. Til å låse opp eller inn eller ned, låse av eller ut, eller stenge ute.

Jeg kan ikke la være å tenke, hva slags liv ville jeg hatt, hva slags verdier ville vært mine, i en tilværelse uten nøkler?

Reklame

4 kommentarer om “Nøkkeltekst

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere liker dette: